Egy kedves gyűjtemény Natalie Portmanről...

Stílus és önkifejezés, kéz a kézben. A stílus, az önkifejezés testet, hangot, stb. öltött, érzékelhető eredménye, valósága. Belsőnk megjelenése, lenyomata a külvilágban, bármilyen elérhető, megvalósítható formában.

!

2011/07/04 04:04

Japán – I. rész

Japán. Édekességek, információk ömlesztve és sok kép mintegy felvezetésképp, egy tervezett, különálló sorozat első darabjaként. 
Későbbiekben, felhasználva a japán kultúra egyediségét, mélységét, egy-egy jelenségbe, témába konkrétan belemászva, elmerülve, de lehet csak épphogy érintve fogok újabb és újabb posztokkal jelentkezni.  Hangsúlyoznám, Japán nem cél, csupán eszköz, hogy az életről egy kicsit más szemszögből közelítve lehessen beszélni. Hogy ez pontosan mit jelent, fogalmam nincs. Valószínűleg az lesz, hogy valami kialakul menetközben, legalábbis bízom benne.  Ami biztos, az Japán.

 

 

 

Japán keletkezés mítosz:
„Izanagi és Izanami a menny lebegő hídján álltak, és tanácskoztak, mondván: Miféle ország van alattunk? Azután megmerítették a menny drága kődárdáját az óceánban és kavargatni kezdték a vizet. A lándzsa hegyéről csepegő tengervíz megsűrűsödött, és szigetté vált, ami az Onogoro – jima nevet kapta. A két istenség azután alászállt és megtelepedett a szigeteken. Úgy döntöttek, hogy azontúl férj feleségként élnek együtt és létrehozzák az országot.”
 
-          A régi japánok azt hitték ők a legkeletibb ország  és így ők látják meg elsőként a felkelő napot, ezért országukat Nihonnak vagy Niponnak, tehát a felkelő nap országának nevezték el. Ebből eredt az angol és német Japan név. A felkelő nap az újrakezdés szimbóluma, és az ország jelképe is egyúttal. Zászlajukon, a fehér négyszög közepén a vörös kör is ezt jelképezi.
 
 
-          Japán összterülete kb. a négyszerese, míg lakóinak száma több mint a tizenkétszerese Magyarországénak. Lakható területe viszont nagyjából akkora, mint hazánké.
 
-          Évente több mint öt ezer földrengés rázza meg Japánt, 6-8 évente komolyabbak, és statisztikailag 60 évente várható olyan pusztító erejű rengés, mint legutóbb ez év március 11.-én, a maga Richter skála szerinti 9-es erősségével.
 
 
 -          Japánban egész pontosan 67 működő vulkán van, amikre szintén érdemes odafigyelni. A leghírhedtebb talán, a már egyszer kialudtnak hitt Bandai - san (1819 m), amely több mint ezer éves punnyadásból ébredt fel 1888- ban. A korábbi kitörések anyagából felépült hegykúp északi része konkrétan felrobbant, a levegőbe repült. A teljes kitörés végülis 70 km2 területet tarolt le teljesen és 460 emberéletet követelt.
 
        
 -          Ha már a természeti jelenségek, akkor nem szabad elfeledkezni a tájfunokról sem. Évente átlagosan 2,6 tájfunnal kell számolniuk a japánoknak, de volt már olyan év is, hogy összesen 7 jött és rendezte át a a partvidéket. A tájfunok magjában a szél erőssége elérheti a 250 – 300 km/h sebességet.
 
-          Karoshi: Túlfeszített munka okozta halál. Ez általában stressz okozta agyvérzést vagy szívrohamot jelent. A legtöbb áldozat havi 120 túlórát dolgozott a kötelező munkaidőn felül. Egy átlagos japán dolgozó napi 2 óra túlórát vállal, amiért nem kap semmi juttatást, illetve teljesen normálisnak számít a napi 10-12 óra meló is, heti 6-7 napban szabadság nélkül hosszú éveken keresztül. És igen, a japánoknak külön kifejezésük van a munka általi halálra.
 
         
-            Japánban nem jó, ha mentális problémáid vannak. Személyiségzavar, depresszió, skizofrénia stb., mind- mind ellenjavalt, mert megjegyzik, kirekesztik mindazokat akiknek viselkedésük eltér a megszokottól, a normálistól. A pszichiátria, pszichológia mint szakma tehát ennek köszönhetően eléggé „gyerekcipőben” jár.
 
-           1997 – től büntetik Japánban a pedofíliát! Addig semmi, és ezt is csak erős nemzetközi nyomás hatására lépték meg. Nem azért, mert nem értettek egyet, hanem mert nem értették úgy általában. Japánban a szex mentes minden morális elfojtástól. Ez a shintoizmusból, mint vallásból ered és elég érdekes téma.
 
 
-          Szeretik a baseballt és komolyan is veszik. Válogatottuk a világranglista 3. helyén áll.
 
-          A japánok cigiznek.Sokat és sokan, a lakosság 60% - a.
 
 
-          Japánban naponta 90 – en lesznek öngyilkosok, ez évi több mint 30 ezer embert jelent. Az öngyilkosság (szeppuku) náluk elfogadott, ellenben a nyugati, keresztény nézetekkel. A régi japánban csak szamurájok követhettek el szeppukut hűségük bizonyítására, és hogy az elszenvedett szégyentől megtisztuljanak. Manapság a depresszió és az elviselhetetlen nyomás a fő kiváltó ok.
 
 
-       Shinkansen: japán gyorsvasút. Az első útvonalat 1964 október 1. –én nyitották meg, akkor a gép sebességrekordja 200km/h volt. 1996 – ban ez már 442 km/h. A jelenkor leggyorsabbja meg 581 km/h- val közlekedik. (A képen az 1997 – es típus a Shinhanken 500-as látható)
 
 
-          hikikomori: jelenség, mikor is általában 15- 20 év közötti fiatalok besokalnak és elzárkoznak a világtól, kivonják magukat a társadalom körforgásából. Ez néhány hónaptól több évig is eltarthat. Vannak, akik néha szocializálódnak, pl. éjszaka kimozdulnak az utcára, de gyakori, hogy elvonulnak szobájukba, teljesen elszigetelik magukat még a szüleikkel sem beszélnek. Az okok itt is a túlzott elvárásokban és a hatalmas nyomásban keresendő, amit a társadalom és a szülők helyeznek gyermekeikre.
 
-          A nők a férfiakkal elvileg azonos helyzetben vannak, de a társadalmi hierarchiában csak utánuk jönnek. Mindig a férfiak vonulnak elől, a nők előre engedik őket az ajtóban stb.. Ilyen, hogy pl. a nőre felsegíteni a kabátot nem igen fordul elő. Nőként igazi karriert befutni nagyon nehéz.
 
 
-          Japán férfiak átlag életkora 79, a nőké 86 !
 
-          Hitoshi Matsuzawa 38 éves irodai alkalmazott felmászott a 3 776 méter magas Kengamine hegycsúcsra, hogy kivasalja valamilyét, asszem az ingét. Extrém helyen vasalás. Szigorúan kell hozzá a deszka, a vasaló. Egyébként az angolok találták ki, de Japánban teljesedett ki igazán.
         
Visszaolvastam az eddigieket és meglepve tapasztaltam, hogy az infók nagy része elég negatív. Igen, van egy – két nyomasztó jelenség Japánban, de hol nincs? Minden népnek, minden társadalomnak megvannak a maga sötét foltjai, viszont ott van a másik oldal, amiről - különösen Japán esetében - nem szabad elfeledkezni. Az élethez való hozzáállásuk, az a hihetetlen alázat és szerénység, a természet őszinte csodálata és szeretete, fogékonyságuk a szépségre, az egyszerűségre való törekvésük, mind - mind egy olyan kultúra részei, melyhez fogható nincs az egész földön. Következő posztokban, már ez fog előtérbe kerülni, de előtte pár kép:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kép japán szöveg érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://mertinspiral.blog.hu/api/trackback/id/tr373033914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása