Egy kedves gyűjtemény Natalie Portmanről...

Stílus és önkifejezés, kéz a kézben. A stílus, az önkifejezés testet, hangot, stb. öltött, érzékelhető eredménye, valósága. Belsőnk megjelenése, lenyomata a külvilágban, bármilyen elérhető, megvalósítható formában.

!

2011/06/12 15:10

Stílus

Stílus és önkifejezés, kéz a kézben. A stílus, az önkifejezés testet, hangot, stb. öltött, érzékelhető eredménye, valósága. Belsőnk megjelenése, lenyomata a külvilágban, bármilyen elérhető, megvalósítható formában.
Az önkifejezés pedig előbb kényszer, semmint vágy. Ösztönös hajtóerő, mely tudatos minőségbe  emelkedve tör utat, követel teret magának.
Mintegy fiziológiai szükség, amely találkozva belsőnkkel, személyiségünkkel, tudati szintre jutva emelkedik felül önmaga ösztönösségén. Az evolúció egy magasabbrendű, vagy inkább más jellegű megnyílvánulása (csodája), mikor is a létfentartás és fejlődés az eddigiektől, a „megszokottól” eltérő  útra tévedve változik és alakítja önmagát, bennünket. Saját, személyes evolúciónk ez.   

 

Igaz, authentikus stílus kialakulásához, kialakításához tehát elengedhetetlen önmagunk ismerete. Önismeret nélkül csupán formákat kapunk, látunk, melyek lehetnek bármilyen tetszetősek is híján vannak tartalomnak, mélységnek. Mi töltjük meg lényeggel, élettel, jelentéssel ezt a formát.
Sokszor előfordulhat, hogy nincs szükség semmi plusszra,illetve ez a plussz nem más, mint maga is egy forma, anyag, ami nem rendelkezik és nem is kell, hogy rendelkezzen belső tartalommal.  A tartalom maga a forma. Egy gyönyörű virágot elnézve nem kutatunk belső értékek után, hülyeség is lenne. Amit látunk tökéletesen kielégít. Egy szép ember esetében is előfordulhat, hogy felelsleges törekvés a felszín alá nézni, hisz minden ami van, már látható. A felszínen. Nem feltétlenül szomorú jelenség ez  (de az), inkább a felismerése, ami fontos lehet. 



A stílus lehet kölcsönzött, mellyel alapvetően nincs probléma, hisz minden hatással van ránk és alakít bennünket. Önmagunk ismerete nélkül viszont olyan mintákat vehetünk fel, tehetünk magunkévá, melyek nincsenek összhangban személyiségünkkel, és ez diszharmóniát eredményez. A cél, hogy a kölcsönvett darabokat sajátokra cseréljük, vagy átalakítsuk, hogy vmi újat, egyedit, individuálisat alkossunk. Önmagunkat.

 “A stílus annyi, mint tudni, hogy ki vagy, hogy mit akarsz mondani és fütyülni minden másra.”  
                                                                                                                                                                            - Gore Vidal -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  "A stílus maga az ember " - George-Louis Leclerc de Buffon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Style is primarily a matter of instinct." - Bill Blass

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





“Looking good and dressing well is a necessity. Having a purpose in life is not.”
                                                                                                                    - Oscar Wilde - 

Szólj hozzá!

Címkék: kép szöveg style

A bejegyzés trackback címe:

https://mertinspiral.blog.hu/api/trackback/id/tr172977712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása